Fenntartható fejlődés.
Elkötelezettek vagyunk a környezetvédelem, az alapanyagaink fenntartható előállítása és a szociális projektek iránt, letérve ezzel a megszokott, kitaposott útról.
KÖRNYEZETTUDATOSAK VAGYUNK
Folyamatosan csökkentjük CO2-kibocsátásunkat
Célunk, hogy a FRoSTA márka tényleg fogyasztó- és környezetbarát legyen, ezért hosszútávú stratégiában gondolkodunk. Minden FRoSTA gyárban átfogó környezeti jelentés készül, hogy meghatározhassuk azokat a területeket, amelyeknél minimalizálhatjuk CO2-kibocsátásunkat.
2011 és 2017 között 9%-kal sikerült csökkentenünk a kibocsátást, 2022-re további 7,5%-os csökkentést szeretnénk elérni.
TERMÉSZETES ENERGIA
Fagyasztás – a nap erejével
Építettünk egy korszerű, optimális energiafelhasználású hűtőházat. A lengyelországi Bydgoszczban működő gyárunk saját szennyvíztisztító berendezéssel és naperőművel rendelkezik, amit a hűtőház tetején helyeztünk el. A napelemrendszer közel 600 m2 felületű, és 80,5 kWp energia előállítására képes. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy segítségével akár a hűtéshez szükséges energia 30%-át is megtakaríthatjuk!
CO₂
Karbonlábnyom
A karbonlábnyom egy termék teljes életciklusa alatt keletkezett üvegházhatású gázok összessége – a nyersanyag előállításától kezdve a szállításon, gyártáson, tároláson, értékesítésen át egészen addig, amíg megvásárolod, és otthon elkészíted a terméket, beleértve a csomagolás újrahasznosítását is.
Kidolgoztunk egy átfogó környezetvédelmi rendszert, amelynek segítségével egyetlen gombnyomással ki tudjuk számítani egy készülő termék CO2-lábnyomát. Azzal is tisztában vagyunk, hogy a hús- és tejtermékek jóval nagyobb karbonlábnyommal rendelkeznek, mint a vegetáriánus vagy vegán ételek. Ennek is köszönhető, hogy az elmúlt években jelentősen nőtt a húsmentes FRoSTA termékek választéka – és szeretnénk, ha ez tovább folytatódna.
Létrehoztunk egy minden termékünkre kiterjedő karbonlábnyom-számítási rendszert, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a fagyasztott ételek vásárlása környezetkímélőbb!
Tudtad, például hogy…
- az ipari sütésnek kisebb a dobozonkénti CO2-kibocsátása, mint az otthoni sütésnek?
- az ipari fagyasztók arányosan kevesebb áramot fogyasztanak, mint a háztartásban használtak
- az otthoni háztartási gépek tökéletlensége jelentősen növeli a CO2-kibocsátás mértékét, míg az ipari gépek a tömegtermelés révén csökkenthetik azt?
- a „szezonon kívüli” üvegházas zöldségtermesztés nagyobb CO2-felhasználással jár, mint az idényzöldségek hűtése ősszel, télen és tavasszal? Ezért nem üvegházakból származó fagyasztott zöldségek vannak a termékeinkben.
- a weboldalunkon, minden termékünknél feltüntetjük a kiszámított karbonlábnyom értéket?